Al voltant de Yazd hi han diversos pobles abandonats que valen la pena visitar, com ara Kharanaq, Meybod o la gruta zoroastra de Chak Chak. Per visitar-los ens afegim a un tour organitzat per la guesthouse on estem allotjats, davant la impossibilitat de fer-ho pel nostre compte.

Meybod

Meybod, la segona ciutat en importància de la província, se troba situada a 48km de Yazd. La ciutat va tenir una importància central durant l’època de la dinastia Muzzafar, que va governar les províncies centrals de l’Iran al segle XIV. Es diu que la fortalesa de Narin Qaleh, que es remunta al període anterior a l’arribada de l’islam a Iran, va servir com a seu militar sota els muzzafirides i va ser conquerida i després parcialment destruïda pels exèrcits de Tamerlà. A més de la fortalesa de Narin Qaleh i la Gran Mesquita, Meybod és la seu del mausoleu de Khadijeh Khâtoun, el caravanserai Shâh-‘Abbâsi, un colomar, badgirs, un yakhchal, un museu de ceràmica i un museu de catifes.

Santuari zoroastra de Chak Chak

Situat a prop de la ciutat d’Ardakan, és el santuari de muntanya més sagrat del zoroastrisme. Cada any, del 14 al 18 de juny, milers de zoroastres d’Iran, Índia i altres països acudeixen al temple de foc de Chak Chak, on en veure’l han de baixar dels seus mitjans de transport i completar l’última etapa del viatge a peu.

El temple és una cova artificial protegida per dues grans portes de bronze. El recinte del santuari està cobert de marbre i les seves parets s’enfosqueixen pels incendis encesos eternament al santuari.

Kharanaq

El poble de Kharanaq es troba en una regió muntanyosa a uns 85 quilòmetres de la ciutat de Yazd. Hi ha un castell d’uns 1.800 anys d’antiguitat, situat al nucli antic del poble. El castell i les seves defenses es remunten a l’època Sassànida i són considerats com un dels majors castells residencials de la província de Yazd.

Un dels tres minarets oscil·lants a l’Iran es troba dins del castell del poble, al costat d’una mesquita. Construit durant l’época Seljúcida, el minaret era utilitzat com a far o torre de guaita. També hi ha un caravanserai que es remunta a l’època sassànida, un bany, un caravanserai que data de l’època de la dinastia Kadjar, la Gran Mesquita Hosseiniyeh, que data de l’època de la dinastia Kadjar i està dedicada a la cel·lebració del ritual chiita de la commemoració del més de Muharram, el Castell de Kharanaq, l’Ab Anbar, una cisterna d’aigua de l’època Safàvida, i un antic pont situat a les afores.

Caravanserai a Kharanaq
Caravanserai
Kharanaq
Imatge de Kharanaq des del sostre del caravanserai
Minaret oscilant de Kharanaq
Minaret oscilant de Kharanaq
Antic poble de Kharanaq
Antic poble de Kharanaq
Camells en els antics estables de Kharanaq
Camells en els antics estables de Kharanaq

Val a dir que les visites han estat molt interessants, sobretot la del poble de Kharanaq, així que tornem molt satisfets a Yazd. Ara toca tornar a fer motxilles, doncs demà marxem a Shiraz, una de les perles d’aquest viatge per Turquia i Iran!

Deixa un comentari