Un viatge a Xina és un viatge a un altre món. Des de l’escriptura fins les costums, la forma de pensar i d’actuar és completament diferent a la nostra. Grans paisatges, extensos deserts, minories ètniques i majories Han amb esperit aniquilador d’altres cultures, ciutats exagerades, patrimonis de la humanitat, construccions faraòniques i grans urbs connectades entre sí per una xarxa de transports totalment eficient, còmoda i puntual.

Els allotjaments gaudeixen de bona relació qualitat-preu i l’oferta és àmplia, la infraestructura de transport és molt bona i el menjar és excel·lent. El tret negatiu és la dificultat de parlar amb la gent, però amb un somriure tot s’arregla i l’elevat preu de les entrades als monuments i llocs d’interès.

En aquesta guia de Xina, trobareu tots els articles que hem escrit sobre aquest pais i informació sobre itineraris, visats, transports, etc…

guia de Xina

Informació general per preparar el viatge a Xina

Visat

El visat a Xina ha variat tants cops, que qualsevol informació que expliquem sobre com l’hem obtingut, queda obsoleta. Així que millor que ho consulteu a la web del consulat de Barcelona.

Una altra opció és fer el visat a Hong Kong, és bona idea si no som de Barcelona i comencem el viatge en aquesta ciutat. Però en aquest cas val la pena consultar amb antel·lació si han canviat les condicions, que en el cas de Xina és desgraciadament freqüent. El visat a Hong Kong el vam fer amb l’agència Forever Bright i en 24 hores el teníem fet. El cost dels dos visats va ser de 1000$ HKG, més o menys uns 100€ al canvi, tots dos.

Si els hi envieu un mail, en 24 hores us respondran.

Moneda

La moneda oficial és el yuan, però ells el solen anomenar “cuai”. Podeu consultar el canvi actual en aquesta web Xe Converter

Es pot pagar amb VISA a les ciutats i retirar diners dels caixers. El Bank of China no sol cobrar comissió per la retirada. Veureu que ells ho paguen tot amb el mòbil, absolutament tot, de d’un souvenir fins un gelat. Ho fan amb l’aplicació de We Chat, però per poder-ho fer és necessita un compte corrent en un banc de Xina.

Salut

Al centre de Sanitat Exterior més proper us donaran tota la informació necessària i també les vacunes que requeriu. El MAE no estableix cap vacuna obligatòria per viatjar a la Xina.

Seguretat

Xina és un país segur. Tot i això, cal prendre les mesures de seguretat habituals en qualsevol viatge. Nosaltres hem visitat Xina en força ocasions i mai hem patit per res.

És interessant poder lligar les motxilles amb cadenat si es viatja en tren o autobús per trajectes llargs, més que res per la pròpia tranquil·litat.

Hora

A Xina l’hora local és sempre l’hora de Beijing, que es GMT+8. Això implica que, encara que estiguis en un ús horari diferent, regeix l’horari de Beijing que són 2 hores més. A la província de Xinjiang, els uigurs van un parell d’hores endarrerits perquè viuen a l’hora que regeix el sol. Per contra, els xinesos de l’ètnia han i els hotels, bancs, organismes oficials, etc. segueixen l’hora de la capital. Cal tenir-ho en compte.

Transport

Avió

Recomanable per a distàncies llargues i manca de temps. La millor forma de contractar-ho és a les guest-houses, molts cops ofereixen el servei de forma gratuïta. És el més idoni, ja que resulta molt difícil comprar vols per què l’idioma de les pàgines de les companyies aèries de vols interns sol ser el xinès.

Tren

La xarxa ferroviària xinesa cobreix totes les províncies i és un mitjà de transport ràpid i molt còmode. No hi ha categories de trens ni de vagons -és un país comunista on tothom “és igual”- però sí que hi ha diferents tipus de seient i de lliteres: seient dur, seient tou, llitera dura, llitera tova.

En l’actualitat la major part del país està connectada amb trens ràpids, de forma que trajectes que abans eren de 15 hores ara els fas amb 4 o 5. La majoria d’aquests trens lents han desaparegut, però en determinades rutes hi circulen tots dos, els lents solen fer-ho de nit, el que pot ser una bona opció si anem just de temps.

Per comprar bitllets de tren el problema es l’idioma. Afortunadament, ja sol haver una taquilla a l’estació on parlen anglès. Però si no es el cas,  seguiu aquestes recomanacions i podreu comprar els vostres bitllets de tren a Xina en menys de cinc minuts.

Autobús

És el principal mitjà de transport del país i els preus són molt econòmics. Surten de totes les ciutats i pobles i arriben a tot arreu. Per a les distàncies llargues hi ha autobusos llitera, veritables rateres si hi hagués un accident. Per a transports urbans, es paga 1Y al pujar al bus. Els hotels solen tenir informació de les línies més properes i alguns ofereixen plànols gratuïts.

Allotjament

No és cap problema en els llocs on estiguin acostumats a rebre una mica de turisme. L’oferta és àmplia, des d’habitacions amb bany interior o compartit fins habitacions amb diversos llits, on el preu és molt més econòmic. Es pot dormir decentment per 100Y en habitació i per 35Y en dormitori. Si viatgeu en bicicleta i heu de parar on sigui, és possible que tingueu més problemes, perquè no tots els hotels permeten allotjar estrangers. Per la resta de casos, els allotjaments són nets i amb molt bona relació qualitat-preu. Solen oferir internet gratuït i disposen de servei de rentar, recollida a l’aeroport o estació de trens i busos, compra bitllets,

Si la vostra idea és allotjar-vos en un hostel, una bona opció es obtenir el carnet de YHA China, de International Hostel que us servirà per obtenir descomptes en aquest tipus d’allotjament. Es pot treure en el mateix hostel i és vàlid des del primer moment.

Gastronomia

El menjar més bo que hem provat mai ha estat a la Xina, això sí, sempre i quan aconsegueixis demanar alguna cosa. Els saltejats a la wok de verdures són molt saborosos, les sopes delicioses. En els establiments d’àrees poc turístiques us serviran te gratuïtament si no demaneu cap beguda. Ep! Sense sucre. Aquí serà difícil demanar res perquè la carta està en xinès. Llavors serviran els dibuixets i les ganyotes i gesticulacions tipus “kikirikí”. Val la pena aprendre’s algunes paraules, com ara mi fan (arròs) o dofu (tofu).

A les zones turístiques no hi ha problema i inclús trobarem menjar occidental.

Els xinesos beuen te a totes hores i a tot arreu. Això vol dir que sempre hi ha un termo o dispensador d’aigua calenta a l’abast, ja sigui en els hotels, bancs, estacions de tren,… Nosaltres vam comprar als supermercats llet en pols, sucre i cafè i cap dia va faltar un esmorzar. També es poden calentar els omnipresents fideus xinesos liofilitzats.

A les àrees on hi hagi comunitats musulmanes podreu comprar deliciós pa recent fet.

Abaratir el cost del viatge

Un aspecte interessant per abaratir el cost del viatge per Xina es el de tenir el carnet internacional d’estudiant, que serveix per obtenir descomptes de fins el 50% en les visites a alguns llocs. Si no el podeu obtenir un carnet de biblioteca o el carnet d’identitat poden servir, provar-ho no costa res i us podeu arribar a estalviar força diners.


Articles sobre Xina


Altres ciutats que hem visitat

  • Lijiang (Yunnan)
  • Shaxi (Yunnan)
  • Langmusi (Sichuan, Tibet Històric)
  • Songpan (Sichuan)
  • Quanzhou (Fujian, Port de la Ruta de la Seda marítima)
  • Tulous (Construccions circulars defensives a Fujian)
  • Shanghai

Itineraris per Xina


Itinerari de Hong Kong a Beijing

Mapa de ruta Hong Kong a Beijing

En aquest viatge voliem que la ruta combinés àrees rurals amb zones urbanes, tenint clar que volíem veure alguns llocs que havien tingut interès al llarg de la Ruta de la Seda. Així doncs, durant aquest itinerari vam visitar Hong Kong, Yangshuó, Dazai, Chengyang, Fenghuang, Parc Nacional de Wullingyuan, Luoyang, Pingyao, Datong i Beijing.


Itinerari per la Ruta de la Seda

Mapa de ruta de Kashgar a Xian

S’inicia al Xinjiang i en el trajecte visitarem ciutats mítiques com Kashgar, creuarem deserts com el Taklamakan, visitarem mesquites d’estil afganès, pujarem a les muralles d’antigues fortaleses, ens meravellarem davant enormes estàtues de Buda i prendrem un primer contacte amb el món tibetà abans d’arribar a Xian.

La ruta recorre doncs les ciutats de Kashgar, Turpan, Dunhuang, Jiayuguan, Zhangye, Xining, Repkong, Xiahe, Luomen, Tianshui i Xian.


Deixa un comentari