Aquest itinerari de la Ruta de la Seda Xina, s’inicia a Kashgar, a l’oest dels país, a l’extrem més occidental, per anar tornant cap a l’est, a Xi’an, la ciutat on donarem per finalitzada aquesta ruta.

Durant el trajecte visitarem ciutats mítiques com Kashgar, creuarem deserts com el Taklamakan, visitarem mesquites d’estil afganès, pujarem a les muralles d’antigues fortaleses, ens meravellarem davant enormes estàtues de Buda i prendrem un primer contacte amb el món tibetà visitant el monestir de Kumbum per, finalment, acabar aquesta ruta a la cosmopolita ciutat de Xian.

Una ruta per a viatgers que vulguin sortir de l’circuit clàssic xinès i als que no els importi passar llargues nits al tren, a canvi de conèixer una mica els tres grans grups ètnics de la Xina: uigurs, tibetans i xinesos Han.


La Ruta de la Seda per Xina

Ruta de la Seda Xina. Mapa de ruta de Kashgar a Xian
Itinerari per Xina a través de la Ruta de la Seda

Kashgar, la mítica ciutat oasi i el mercat d’animals dels diumenges

Kashgar és una ciutat que en el seu temps va ser punt importantíssim de la Ruta de la Seda, una de les ciutats oasi. Avui dia és una ciutat dual: la part uigur, amb els seus carrerons i cases de planta baixa disposades al voltant de la mesquita Id Kah i la part xinesa, amb àmplies avingudes i edificis de diverses plantes, la modernitat a tot arreu. Només cal creuar un carrer per passar d’un món a l’altre, del segle XV al segle XXI.

Musulmans a la mesquita Id Kah

Els llocs d’interès són: la mesquita d’Id Kah i tot el casc antic uigur, el mausoleu de Abakh Khoja, el mercat dels diumenges i el més gran mercat d’animals de tota Àsia, que també se celebra els diumenges.

Altres llocs d’interès:

Opal, Yengisar, Yarkand, Hotan, el llac Karakul i Tashkurgan (on podreu veure els impressionants Pamirs, el pic Muztagh-Ata, de 7.546mi el punt fronterer amb el Pakistan, per una travessia al llarg de la part xinesa de la Karakorum Highway) .

Si ja has decidit viatjar a Kashgar, potser et convindria saber més d’aquesta ciutat llegint els diaris de viatge:


 Turpan, la mesquita d’Emin i els Karez

Mesquita de l'Emin de Turpan

Turpan es troba a 154 metres per sota de el nivell del mar, en un paratge inhòspit i extremadament calorós, amb les temperatures més altes de tota Xina. La ciutat es troba en un oasi, entre camps de vinya, i deu la seva existència a un sistema de reg mil·lenari típic d’Àsia Central, els karez: una xarxa de túnels subterranis que recullen l’aigua de desglaç de les muntanyes i la porten fins als pobles i les terres de cultiu.

Que visitar:

  • El minaret d’Emin, d’estil afganès, construït el 1777. Es troba envoltat de camps de vinya i es pot arribar en un agradable passeig des del centre, travessant la zona uigur.
  • Coves dels Mil Budes de Bezeklik, ruïnes de Jiaohe, poble de Tuyuk.

Com arribar: Des de Kashgar, la millor opció és el tren. Es triga entre 14 i 22 hores a arribar i l’estació està en la veïna localitat de Daheyanzhen, a 58 km. Sortint de l’estació camineu uns 100 metres fins a una petita glorieta, gireu a la dreta i a uns 200 metres es troba l’estació d’autobusos, que surten freqüentment cap a Turpan.

Per a qui no vulgui passar tant de temps amb tren, l’opció és agafar un vol cap a Urumqi i des d’allà agafar el tren a Turpan.

Més sobre Turpan en el nostre diari de viatge: El fèrtil oasi de Turpan


 Dunhuang, les coves budistas de Mogao

Accés a les coves de Mogao de Dunhuang

La ciutat de Dunhuang està situada en un punt estratègic al llarg de la Ruta de la Seda, en una cruïlla de camins que envolten el desert de l’Taklamakan per la Ruta Nord i per la Ruta Sud.

-Les coves de Mogao, que es componen de 492 cel·les i santuaris, son famoses per les seves estàtues i pintures d’art budista d’una antiguitat de més de 1.000 anys. El preu de l’entrada és abusiu, 160Y, més encara quan no pots veure totes les coves ni pots fer-ho en llibertat, però realment hi ha coves molt espectaculars, per això van ser declarades Patrimoni de la Humanitat el 1987. Es troben a 25 km del centre i es pot arribar en autobus públic, 16Y anada i tornada. Tan sols cal esperar davant d’una dels carrers principals (Mingshan Lu) o preguntar a la gent o bé a altres autobusos per “Mogao”.

-Llac de la Mitja Lluna, a 6 km de la ciutat, és un estany al mig de les dunes. L’entrada costa 40Y, però només necessites agafar una bicicleta o anar caminant, les dunes estan per tot arreu i no cal pagar per veure-les.

Com arribar: Des de Turpan, la millor opció és el tren, que triga entre 3 i 8 hores, depenent del tipus. Tots els trens paren a la veïna localitat de Liuyuan i des d’allà hi ha autobusos que fan el transfer cap a Dunhuang.

Més sobre Dunhuang al diari de viatge: Per la Ruta de la Seda. Les coves de Mogao


Jiayuguan, la porta oest de l’imperi xinès

Porta d'accés a la fortalesa de Jiayuguan

Visitem la ciutat on es va establir l’últim punt de guàrdia del gran imperi xinès, en els confins més occidentals i remots del seu territori, allà on acabava la Gran Muralla. Feng Shen va construir aquí el 1372 un immens fort trapezoïdal, una fortalesa impenetrable que marcava el final de la Gran Muralla Xina. Aquí s’enviava als condemnats per expulsar-los de l’imperi, cap a terres indòmites, fora de l’món civilitzat.

Que veure: El major interès de la nostra visita a Jiayuguan és visitar la fortalesa, que es troba als afores de la ciutat. Per arribar es pot agafar el bus urbà número 4, des del centre de la ciutat.

Com arribar-hi: Hi ha diversos trens des de l’estació de Liuyuan, prop de Dunhuang, que triguen de 2 a 4 hores en arribar, depenent de la classe escollida.

Més sobre Jiayuguan en el diari de viatge: Jiayuguan, la porta oest de l’imperi xinès


Zhangye, el Buda reclinat més gran de Xina i el temple on va nèixer Kublai Khan

Buda reclinat de fusta

A Zhangye hi ha el gran buda Dafo Si, el buda reclinat construït en fusta més gran de la Xina. Es diu que en aquest temple va néixer l’emperador mogol Kublai Khan, fill de Gengis Khan i que a la ciutat va viure Marco Polo durant un any.

Que veure: El temple Dafo Si, amb el gran Buda reclinat de 35 metres.

Com arribar: Des de Jiayuguan hi ha diversos trens a el dia, que triguen unes 2 hores a arribar. Des de l’estació de tren a el centre, a la Torre de l’Tambor, hi ha busos urbans

Més sobre Zhangye al diari de viatge: Zhangye, el Buda reclinat més gran de Xina


Tibet Històric: Xining, el Monestir de Kumbum (Taer Si)

Façana del monestir de Taer Si a Xining

Xining és la capital de la província de Qingai, de població majoritària de l’ètnia Han. És una bona base per visitar el monestir tibetà de Ta Er Si, la reserva natural de Mengla, el llac Qingai i de ple al Tibet Exterior. La ciutat en ella mateixa no té molt interès.

-Ta Er Si. El nom en tibetà és Kumbum. Aquest temple és un dels sis grans monestirs de la secta budista tibetana de l’Capell Groc. Es compon de diversos temples i monestirs, estupes blanques. Rebi la visita de molts pelegrins i fidels, que recorren tot el recinte fent la kora. La visita és molt interessant, es pot completar en un dia des de Xining. El pagament de l’entrada permet visitar l’interior dels temples -recomendado-. Per arribar, l’autobus que surt de la Porta Oest de Xining, 10Y, a la fi del carrer Changjiang Lu. El monestir es troba a 26km de Xining, al poble de Huangzhong.

Com arribar: Des de Zhangye són tan sols un parell d’hores en tren i n’hi han diversos al dia.

Més informació al diari de viatge: Tibet Històric: Xining, el Monestir de Kumbum (Taer Si)


Repkong: els monestirs de Rongwo i Wutun Si

Monestir de Repkong

Repkong, o Tongren com l’anomenen els xinesos, és una població en el Tibet Històric, és a dir, dintre del territori que abans de l’invasió xinesa era considerat com a Tibet i que actualment correspón a la província xinesa de Gansu i està considerat, junt amb Labrang (Xiahe), com el centre de la cultura tibetana a Amdo.

Com anar des de Xining: Hi han busos cada 30 minuts i tarden unes 2,5 hores en arribar.

Més informació al diari de viatge: Repkong, els monestirs de Rongwo i Wutun Si


Xiahe, la lamaseria de Labrang

Lamaseria de Labrang a Xiahe

El monestir de Labrang, situat a Xiahe, és un dels sis monestirs de l’ordre Gelupka, l’ordre dels barrets grocs. Junt amb el de Xining, son els dos que es troben fora de la Regió Autònoma del Tibet i us podem assegurar que és un dels llocs més fantàstics de Xina. El monestir és un complexe enorme, quasibé és un poble sencer, amb monestirs, temples, sales d’oracions i escoles d’estudis superiors de teologia, astronomia i filosofia. El complexe neix a la falda de la muntanya i s’esten fins el riu.

Com anar: Des de Repkong hi han dos busos diaris a Xiahe i tarden unes 3 hores en arribar.

Més informació sobre Xiahe al diari de viatge: Xiahe, la lamaseria de Labrang


Luomen i les coves budistes de Shuillang Dong

Budes escolpits a la roca a Luomen

Luomen va ser una sorpresa, ja que encara conserva l’essència d’un poble rural, la seva gent és amable i el turisme encara no ha arribat. El principal atractiu d’aquesta localitat són les enormes figures del Buda Sakyamuni, Lashao Si, de 31 metres d’altura, tallades i pintades sobre la paret de la roca. Espectacular. L’entorn és molt bonic i hi han diversos temples escampats per la vall i la muntanya.

Com anar des de Xiahe: No és senzill anar directament, així que probablement haurem de tornar a Lanzhou en bus (3,5 h) i allí preguntar si hi cap bus directe a Luomen o Tianshui. En tren la millor opció passa per anar a Tianshui, també des de Lanzhou, on estan les coves de Maijishan. Hi han diversos trens diaris i tarden unes 4,5h. Des de Tianshui el tren tarda 1,5h en arribar a Luomen.

Més informació al diari de viatge: Luomen i les coves budistes de Shuillang Dong


Tianshui: les coves budistes de Maiji Shan

Budes a la roca de Maijishan

Si durant aquest trajecte hi ha alguna visita imprescindible, és sens dubte les coves budistes de Maiji Shan, una muntanya sagrada que va ser tallada i esculpida amb milers d’escultures budistes i murals pintats. La seva construcció es remunta fins a l’any 384 dC sota el regne de Xiongnu.

Les coves i escultures murals estan situades a Maiji Shan, a 45 km de Tianshui. Per arribar es pot agafar el bus urbà número 34 des de l’estació de tren, que ens deixarà a l’entrada.

Més informació al diari de viatge: Tianshui, les coves budistes de Maijishan


Xian, el final de la Ruta de la Seda i els Guerrers de Terracota

carrer barri musulmà de Xian

I a Xian donem per finalitzat aquest itinerari per Xina. Xian era l’inici o el final, segons es miri, de la Ruta de la Seda i durant la seva època d’esplendor, aquesta ciutat es podia comparar a Roma, arribant a ser la més gran del món amb més d’un milió d’habitants.

Actualment només queda d’aquesta ciutat la seva antiga muralla i la mesquita més gran de la Xina, situada lògicament en ple barri musulmà, i també els impresionants guerrers de terracota, que no podem deixar de veure’ls.

Com anar des de Tianshui: Hi han diversos tren que tarden 4-5 hores en arribar.

Més informació als diaris de viatge: Xian, el final de la Ruta de la Seda.


I aquí a Xi’an, acaba aquest itinerari per la Xina a través de la Ruta de la Seda, en la qual haurem recorregut més de 3000 quilòmetres “overland”. Si encara ens queda temps, podem continuar la nostra ruta visitant la ciutat emmurallada de Pingyao i les impressionants coves budistes de Datong o Luoyang abans d’arribar a Beijing.

Deixa un comentari