Sofia és una ciutat elegant, europea i tranquil·la, que es pot recórrer a peu i on els preus són molt econòmics. A nosaltres ens va sorprendre tant, que vam haver de tornar. Pensàvem trobar una ciutat ex-comunista, trist i freda i ens trobem amb una ciutat oberta i moderna, multicultural, amb una rica i viva història, amb barat i deliciós menjar, restaurants, terrasses, cafès i night-clubs de moda on relaxar-se a qualsevol hora… Sofia té de tot i és un vibrant destí que no t’has de perdre!

Consells per planificar el nostre viatge a Sofia

Si disposes de 2 dies, jo dedicaria el primer a conèixer la ciutat i els seus tresors històrics i culturals.

El segon dia passejaria sense presses pel centre, gaudint dels seus edificis elegants i el seu ambient relaxat i, per descomptat, parant a fer un cafè en una terrassa, gaudir de la gastronomia i fer algunes compres pel sempre vibrant Boulevard Vitosha.

Si disposes de 3 dies tens temps per escapar-te de la ciutat. Els favorits són el monestir de Rila i les muntanyes Vitosha; més avall t’ho expliquem.

Dia 1. Sofia cultural i arquitectònica

Nedelya Church

Comença en el mateix cor de la ciutat visitant la magnífica església voltada Nedelya, una antiga església medieval que ha sofert danys i reconstruccions al llarg dels segles i que forma part ara del patriarcat ortodox búlgar.

Si t’allotges lluny del centre, agafa el metro fins Serdika o el tramvia fins Sveta Nedelya.

Esglèsia de Nedelya

Sveti George Rotunda

A només 5 minuts caminant es troba aquesta joia, amagada en un pati de la Presidència i del Sheraton Hotel. És l’església més antiga de Sofia, una església petita de maó vermell amb impressionants murals pintats que daten dels segles X a XIV. L’església es troba en actiu i es permet l’entrada; si coincideixes amb alguna missa és molt solemne i especial, fixa’t en les diferències de l’església ortodoxa.

Banya Bashi Mosque

Antigament havien 70 mesquites a Sofia, però en l’actualitat Banya Bashi és l’única que encara funciona. Va ser construïda en 1576 pel més brillant dels arquitectes otomans, Mimar Sinan, el mateix que va construir la Mesquita de Sultaahmed d’Istanbul. És petita i fotogènica, amb un bonic minaret de maó vermell.

Banya Bashi mesquita a Sofia

Una parada? Market Hall o Centralni Hali.

Sempre que passem per aquí hem de parar a fer un cafè o un segon esmorzar, per provar alguna especialitat local. Ens encanten les “banitsa”, una espècie de pasta de full de diferents formes ple de formatge fresc, es serveix calent i està deliciós. Va ser construït en estil neo-renaixentista i conté elements tant barrocs com neo-bizantins.

Mercat central

Porta Est de les ruïnes de Serdica

Desfem el camí cap a les ruïnes de Ulpia Serdica, un lloc arqueològic que segur que has vist de camí cap al Market Hall però clar, la fam és el primer!

En el pas inferior entre el Consell de Ministres i la Presidència, baixa les escales i veuràs les restes de la porta est de Serdica. Camina pel carrer original romà i les seves grans plaques de pedra.

Assemblea Nacional, Galeria d’Art Nacional i Museu Etnogràfic Nacional

Des de les ruïnes, el grandíssim edifici amb capitells romans és actualment la seu de l’Assemblea Nacional Búlgara. Seguint les seves parets per la part dreta arribarem a la Galeria d’Art Nacional i una mica més enllà al Museu Etnogràfic Nacional. Val la pena creuar el parc on s’ubiquen aquests edificis, per relaxar-se una mica entre arbres espessos i algun atrevit esquirol. A la fi del parc ens espera la catedral Alexander Nevsky.

Catedral Alexander Nevsky

El monument arquitectònic més important de Sofia i jo diria el seu emblema, la catedral de cúpules daurades va ser construïda a principis del segle XX en memòria dels 200.000 soldats russos, ucraïnesos, bielorusos i búlgars que van morir en la guerra entre Rússia i Turquia, entre 1877 i 1878. És una de les catedrals ortodoxes més grans del món; la seva cúpula mesura uns impressionants 45 metres d’altura i la campana es troba a 50 metres d’altura.

Catedral Alexander Nevsky de Sofia, Bulgària

Anem a dinar? gastronomia búlgara

Si segueixes la nostra petita guia de Sofia, després de visitar la catedral Alexander Nevsky ja serà ben entrada l’hora de dinar, així que t’apuntem un lloc que cau relativament a prop: el Happy. Popular i econòmic, està sempre ple, el menjar és deliciós i la carta ve amb fotografies, molt pràctic! Hi trobaràs un Happy a 900 m de la catedral.

Una altra bona opció és menjar en alguna de les moltes paradetes de menjar ràpid que serveixen porcions de pizza o kebabs a un preu insuperable.

Tornem al centre: Teatre Nacional Ivan Vazov

De tornada cap al centre ens trobem amb l’elegant teatre Ivan Vazov, el teatre més gran de Bulgària, també el més antic i famós. La seva imponent façana i la seva arquitectura atreu a tots els viatgers i és un punt de referència de la Sofia cultural.

Teatre Nacional Ivan Vazov a Sofia

Boulevard Vitosha

Per avui ja en tenim prou, anem ara a prendre’ns un cafè o una cervesa i a gaudir de la ciutat, així que cap al Boulevard Vitosha, el carrer comercial i de vianants, per excel·lència de Sofia.

Vibrant i popular a qualsevol hora, trobaràs restaurants, terrasses, bars i pub’s per a tots els gustos, amb tots els tipus de menjar, beguda i música.

En aquest carrer hi trobaràs les botigues de roba, com Zara o H&M, a preus més econòmics que els d’Espanya.

Localització: el Bulevard comença on hi ha el McDonalds, a la cantonada sud del Palau de Justícia.

Dia 2. Parcs, museus, galeries, esglésies.

El primer dia a Sofia vam visitar els edificis arquitectònics més emblemàtics de la ciutat, però ens vam deixar els parcs, galeries i esglésies. Aquí et deixem una llista dels més interessants, perquè escullis que vols veure en el teu segon dia de visites, tots localitzats al centre de Sofia.

Quiosc en un parc de Sofia

Església russa de Sant Nicolau, el fabricant de miracles

Aquesta és una de les esglésies més entranyables i que més m’han agradat de Sofia. Si camines pel Bulevard Tsar Osvoboditel, a la banda del National Art Gallery i del National Ethnografic Museum, trobaràs està delicada joia. Les seve cúpules d’or sobresurten per entre les branques dels arbres del parc.

Ah! No et perdis la petita cripta, a la dreta de la porta principal. Allà els fidels disposen de petits pupitres, paper i bolígraf per escriure els seus desitjos, amb l’esperança que Sant Nicolau els llegeixi i els faci realitat. Un bon lloc per escriure el nostre!

Esglèsia Sveti Sedmochislenitsi a Sofia, Bulgària

Sveti Sedmochislenitsi i parc Slaveikov

M’encanta aquesta església i sobretot, l’àrea on es troba emplaçada, enmig d’un parc a la part antiga de Sofia, on els locals es troben per prendre un cafè. L’ambient és relaxat i local. Al mateix carrer hi han algunes paradetes de verdures, castanyes i carabasses torrades. Mirant la bonica església, no sembla que antigament va ser una mesquita, però ho va ser.

Es troba a 1 km de l’estació de metro de Serdika però pots arribar també en tramvia, baixant a la parada Slaveikov, només hauràs de caminar uns 400 metres.

Sinagoga de Sofia

La sinagoga de Sofia va ser el símbol dels jueus búlgars durant més d’un segle i el seu major orgull. És la segona església sefardita (judeo-espanyola) més gran d’Europa, no et perdis el seu cel estrellat, a la volta principal. Es troba just a costat de l’mercat central.

Sinagoga a Sofia

Casa dels Banys Minerals de Sofia (Tsentralna Banya)

És un bellíssim edifici construït el 1906 per a gaudir de les aigües termals i dels tractaments corporals que realitzaven al seu interior. I és que Sofia va ser triada pels romans precisament pels banys termals que hi ha al subsòl.

Encara que actualment només funciona com a museu (Museu d’Història de Sofia) val la pena visitar-lo, ja que es troba molt cèntric, és un lloc relaxat i l’edifici és preciós: s’incorpora a l’estil vienès elements ornamentals típics de l’arquitectura búlgara, bizantina i otomana. Com a resultat, l’edifici dels banys, amb els seus colorits mosaics de ceràmica a la façana, és un altre dels edificis emblemàtics de la ciutat.

Banys a Sofia

Dia 3. Monestir de Rila

Amagat en una vall boscosa envoltat per la boira a les muntanyes de Rila, el monestir més gran i famós de Bulgària ha estat centre espiritual durant 1.000 anys i atreu avui dia pelegrins i visitants. A més, és un dels 9 Patrimonis Mundials Unesco del país.

El monestir va ser fundat al segle X per Sant Joan de Rila, un ermità canonitzat per l’església ortodoxa. La seva ascètica vida i la seva tomba es van transformar en un complex monàstic que va exercir un important paper en la vida espiritual i social de la Bulgària medieval.

El complex és impressionant: ocupa una àrea de 8.800 m2 i sembla una fortalesa amb els seus alts murs de pedra. L’arquitectura exterior és bellíssima, amb elegants columnes, arcs de ratlles vermelles, negres i blanques i les belles cúpules de groc brillant de la seva església principal.

Monestir de Rile a Bulgària
Pòrtic del monestir de Rile

L’interior de l’església principal és acollidor, molt íntim; fixa’t en la diferència dels murals que estan restaurats i els que no, i no us perdeu tampoc l’iconòstasi d’or.

El que més ens va cridar l’atenció són els frescos d’art religiós que reprodueixen escenes apocalíptiques d’un estrany judici final: dimonis, escenes de mort i tortura amb petits detalls tan prominents que pots passar-te una bona estona assegut sota els pòrtics exteriors de l’església.

El monestir de Rila es troba a 120 km a sud de Sofia, a la vall de Rilska i a gairebé 1.200 metres d’altura, així que porta’t una jaqueta.

Com arribar al monestir de Rila

Hi ha 3 maneres d’arribar a el monestir de Rila:

1- Amb taxi. Pot sortir per un mínim de 65 € (125BGN) ia part hauràs de pagar l’espera.

2- Amb un tour organitzat. El preu sol rondar els 40€ per persona, inclou guia i alguns tour inclouen la visita a l’església Boyana, un altre Patrimoni Unesco.

3- Per lliure, en transport públic. És la forma més barata de visitar el monestir, et costarà tan sols uns 11 € (22BGN), aquí et deixem com fer-ho:

El bus diari des de Sofia fins al monestir de Rila surt a les 10.20 de l’Estació de Bus de l’Oest (Ovcha Kupel). Per arribar aquí, tan sols has d’agafar el tramvia N5 que surt de la parada del Palau de Justícia, situada a la part posterior de l’edifici. Aquest tramvia triga uns 30 minuts a arribar.

L’autobus fa una parada llarga en un petit poble -on pots aprofitar per menjar o beure alguna cosa- i arriba a Rila a les 13.00h. Surt de nou cap a Sofia a les 15.00, però hi ha temps suficient per visitar el monestir i fins i tot per menjar alguna cosa en alguns dels restaurants de menjar típic búlgar de l’exterior.


Més informació de Bulgària a la guia de viatge.

Deixa un comentari